Monday, October 28, 2013

Ultrabook sau laptop?



Ultrabook

Caracterizate în principal prin grosimea foarte mică, greutatea scăzută și viteza de operare ridicată, ultrabook-urile sunt noul trend în ce privește mobilitatea. Creatorii acestui nou gadget sunt de părere că trendul va fi ascendent și, în ciuda prețurilor mai ridicate comparativ cu cel al laptopurilor, modelul va avea parte de o penetrare ridicată, din ce în ce mai mulți clienți, în timp, urmând să-și exprime interesul pentru ele, ceea ce practic se converti într-un număr mai mare de echipamente vândute, se speră chiar în comparație cu laptopurile. Intel, care au fost cei ce au stabilit standardele pentru ca un echipament mobil să poată fi considerat un ultrabook, au decis următoarele criterii de departajare: grosimea trebuie să fie de maxim 18 mm pentru echipamentele de 14 inch și de 23 de mm pentru cele cu ecran mai mare, obligatoriu să conțină spațiu de stocare SSD, chiar dacă în combinație cu un HDD, precum și necesitatea ca bateria să reziste minim 5 ore cu mai multe aplicații, inclusiv multimedia, pornite. 

Laptop

Laptopurile standard sunt echipamente de calcul mobile, care variază mult în dimensiuni, greutate, culoare și, evident, dotări. Cu ecrane de la 10 la 18 inch și greutate cuprinsă între jumătate de kilogram și 4 kilograme, configurațiile hardware sunt de o diversitate incredibilă. Cel mai popular laptop este, probabil, cel de 15 inch, în primul rând datorită portabilității sale, dimensiunile dovedindu-se până la urmă ideale atât pentru a fi purtat dintr-o parte în alta, cât și pentru a integra suficient de puternice componente pentru a face din el un echipament fiabil.

Asemănări

Între cele două tipuri de echipament există, evident, nu doar deosebiri, ci și similarități, având în vedere că sunt, până una-alta, ambele, echipamente mobile de calcul.
Printre asemănări, se numără forma, componentele standard structurale, compatibilitatea cu software-ul oferit de Microsoft și de Linux, precum și aplicabilitatea, care presupune capacitatea de a opera independent de o sursă de curent. Ambele tipuri de echipamente pot fi dotate cu același tip de funcționalitate, respectiv wireless, bluetooth, precum și diferite porturi pentru conectivitate.

Diferențe

Totuși, în primul rând diferențele sunt cele care impun standardele ca un echipament să fie inclus în zona de ultrabook și altul în cea de laptop.
Prima și cea mai trâmbițată dintre diferențe este cu siguranță grosimea. Dacă la ultrabook există standarde, care dacă ar fi să fie calculate comparativ, se dovedesc a fi chiar draconice, la laptopuri nu doar că un aceste standarde nu se impun, dar chiar practic nu există standard de grosime, așa încât practic un laptop poate fi construit pe cât de gros este nevoie să fie.
Din această diferență principală derivă cea de-a doua: greutatea. Și aici standardele stipulează în jur de 1,5 kg, însă din cauza anumitor componente care este posibil să trebuiască să fie incluse și care trebuie să fie create din anumite materiale – în special carcasele, care pot fi confecționate din diferite metale – acest standard poate fi depășit.
Deși nu există un standard în ce privește design-u ultrabook-urilor, în general linia pe care se merge este una de finețe, cu un finisaj rafinat, care amintește de accesoriile de lux.
După deschiderea capacului, situația se modifică. Dacă până acum aproape toate atuurile sunt de partea ultrabook-urilor, acum acestea se înclină ușor spre laptop. Spațiul mai generos pe care îl oferă laptopul face ca tastatura să fie ceva mai mare și mai ușor accesibilă, iar tastele ar putea fi ușor mai mari și mai ușor controlabile.
Din cauza necesității de utilizare a spațiului pe care o carcasă slim îl oferă, componentele unui ultrabook sunt cu mult mai mici și în general mai puțin consumatoare de curent față de cele ale unui laptop. În plus, imposibilitatea de a integra un ventilator pentru răcire, face ca acest consum să scadă și mai mult. Asta duce, în mod evident, la o supraîncălzire a ultrabook-ului.
Dacă ar fi să alegem între un laptop și un ultrabook? Ei bine, laptopurile sunt garantat recomandate pentru productivitate, pe când ultrabook-urile rămân la nivel de aspect și integrare în anumite colectivități.

No comments:

Post a Comment